Novosti

02 Avgust

Oboren rekord u potrošnji električne energije u julu!

Tropske temperature i veća upotreba klima uređaja tokom proteklih dana meseca jula povećale su potrošnju električne energije za 20% u poređenju sa julom prošle godine, te je oboren letnji dnevni rekord u potrošnji struje u Srbiji. Sredinom meseca temperatura je dostizala i 39 stepeni. Najveća potrošnja, tačnije 89 miliona KWh ostvarena je 11. jula i to predstavlja rekordnu dnevnu potrošnju električne energije u "režimu rashlađivanja" u Srbiji.

Future energy novost

Dajemo vam par saveta uz koje ćete smanjiti potrošnju električne energije svog klima uređaja u letnjim danima i dodatno uštedeti:

  • Klima najefikasnije hladi kada radi punim kapacitetom. Zabluda je da ćete manje energije potrošiti ukoliko je uređaj uključen non-stop i samo održava dostignutu temperaturu prostorije. Čim osetite da je prostorija dovoljno hladna, najbolje je da uređaj isključite.
  • Klima uređaji A energetskog razreda su najefikasniije. Trudite se da svi aparati koje koristite budu tog energetskog razreda. Iako su možda skuplji, razmišljajte prilikom kupovine koliko njihova energetska efikasnost utiče na manju potrošnju električne energije, a samim tim i na uštedu.
  • Razlika u temperaturi prostorije i spoljašnje temperature ne bi trebala da bude veća od 10 stepeni, kako iz zdravstvenih razloga, tako i zbog potrošnje električne energije. Za svaki stepen niže temperature na termostatu klima uređaja, troši se između 3% i 5% više električne energije.
  • Danas na tržištu postoje pametni termostati koji mogu da regulišu hlađenje i kada niste kod kuće. Ovi omogućavaju da se temperatura podešava ručno ili putem aplikacije na telefonu, pa možete da rashladite prostoriju pre nego što dođete kući.
  • Jednom mesečno očistite filter uz pomoć tople vode i deterdženta. Kada je filter prljav, klima uređaju treba više snage da bi radio, a samim tim i više energije.
  • Znamo koliko je važno da vazduh u prostorijama u kojim boravimo bude svež, ali u danima kada je temperatura visoka, najbolje je da provetravate prostorije rano ujutru ili kasno uveče. Takođe, ukoliko dovoljno zamračite prostorije u najtoplijem delu dana, smanjićete potrebu da uključujete svoj klima uređaj.

Pored svih ovih saveta, možda je najbitnije i najefikasnije da nam pošaljete Zahtev za ponudu za snabdevanje električnom energijom. Liberalizacijom tržišta od 2014. godine omogućeno vam je da slobodno birate svog snabdevača, a uz našu kompaniju možete odabrati i tarifne planove koji su usklađeni sa vašim potrebama i potrošnjom. Umesto da unapred brinete o svojim troškovima za električnu energiju, bolje ih unapred isplanirajte!